Trzecia seria "Przez dziurkę od sera" - poznaj tajemnice polskich serów

W trzeciej serii programu rzecznik i promotor lokalnych serowarów Gieno Mientkiewicz odwiedza polskie gospodarstwa, w których produkuje się smakowite sery. W programie pokazuje proces produkcji polskich serów „zagrodowych”. W lipcu 2013 roku jeden z odcinków drugiej serii był oglądany przez ponad 78 tysięcy widzów. Ten wynik dał serii 5 miejsce w TOP 10 programów o największej oglądalności w 2013 roku. Wskaźnik AFF drugiej serii programu dla kobiet w wieku 25-59 lat zamieszkujących miasta to aż 303.

Celem programu jest przybliżenie widzom tematu polskich serów. Prowadzący rozmawia z gospodarzami o cechach charakterystycznych danego sera, jego właściwościach, a także o kulturze jego jedzenia. Dodatkowo radzi, jak znaleźć smaczny ser, ocenić jego zapach, a także w jaki sposób przechowywać go w domu. Zwieńczeniem każdego odcinka jest przygotowanie przez Giena dwóch dań z wykorzystaniem sera, będącego głównym tematem odcinka.

W trzecim sezonie gospodarz odwiedzi m.in. mleczarnię Lazur, gdzie produkowany jest najbardziej znany polski ser pleśniowy, Kozią Farmę w Drużbinie, na której pokaże ser kozi biały, Praslity na Mazurach z lokalnym krowim serem długo dojrzewającym oraz Kampinos, gdzie zaprezentuje kozi twardy ser.

Gieno Mientkiewicz od lat interesuje się serami. Prowadzi popularny blog http://serypolskie.pl/blog. Jest autorem terminu „polskie sery zagrodowe”. Rzecznik i promotor lokalnych serowarów. Konsekwentnie bada, wyszukuje i nakłania lokalnych producentów serów do szerszej promocji własnych wyrobów. W tym, co robi widać autentyczną pasję.

kuchnia+, autorski kanał platformy nc+, 1 czerwca o 17:15 premierowo wyemituje pierwszy odcinek 3 sezonu programu „Przez dziurkę od sera”. Jest to już czwarta tegoroczna produkcja własna stacji. W marcu na antenie kanału pojawiły się kontynuacje serii „Jakubiak lokalnie”, „ABC GOTOWANIA” i „cook news”.

Premierowe odcinki w każdą niedzielę o 17:15

Źródło: NAM; AMR, A4+, 2.07.2013; AFF vs A16-49, 05-08.2013